078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Las je de nieuwste casussen op onze ‘Gezonde Dieren’ blog al?

De voorbije weken onderwierpen onze diagnostici opnieuw honderden landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren aan een grondig pathologisch onderzoek. Op onze blog Gezonde Dieren vind je enkele opmerkelijke vaststellingen. Las jij de nieuwste casussen al?

DGZ presenteert verslagen autopsiewerking 2023: trends en ontwikkelingen

De dierenartsen veterinaire pathologie van DGZ hebben opnieuw hun bevindingen van het afgelopen jaar vastgelegd in gedetailleerde activiteitenverslagen. Deze verslagen bieden een inzicht in de autopsiewerking voor de verschillende diersoorten en onthullen daarnaast een overzicht van trends van de laatste tien jaar. Laten we eens kijken naar de belangrijkste vaststellingen.

Schrijf je nu in voor onze workshops mestonderzoek

Na de succesvolle workshops mestonderzoek in 2023 organiseert DGZ een nieuwe reeks voor de houders van schapen, geiten en alpaca's. In deze interactieve workshop kom je meer te weten over de belangrijkste wormsoorten, hoe je wormbesmettingen kan herkennen en wat een verantwoorde aanpak is van de wormproblematiek. Maar vooral: je leert om zélf mest te onderzoeken onder de microscoop om de aanwezigheid van wormeitjes na te gaan!

Dit weekend onderhoudswerken aan ICT-infrastructuur: DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar

Dit weekend voeren we onderhoudswerken uit om onze ICT-infrastructuur te verbeteren. Hierdoor zal DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Agenda voor de bijdragen van het Sanitair Fonds 2024

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten voor het jaar 2024 voor. We delen graag de inhoud van de persmededeling van de FOD VVVL om je op de hoogte te brengen van de nieuwe data.

Abortusonderzoek bij herkauwers: inzichten uit 2023

Elke abortus bij runderen, schapen en geiten moet onderzocht worden in het kader van de brucellose-monitoring, wat wettelijk verplicht is. Elke abortus betekent een financieel en emotioneel verlies voor de veehouder. Het abortusprotocol, samen met aanvullende onderzoeken, kan helpen bij het opsporen van de oorzaak. Hierdoor kan een gericht behandel- en preventieplan worden opgesteld waarmee men veel toekomstige problemen kan voorkomen. Ontdek wat de abortusonderzoeken van DGZ in 2023 hebben onthuld.

Waakzaamheid tijdens de lammerperiode

Tijdens de lammerperiode is het cruciaal om alert te zijn voor symptomen van ziekte bij schapen of geiten. Als je een verwerping opmerkt bij één van je moederdieren, wees dan voorzichtig! Veel oorzaken van verwerpen zijn namelijk niet alleen besmettelijk voor de andere moederdieren in de kudde, maar kunnen ook voor jou potentieel gevaarlijk zijn. We spreken in dit geval van zoönosen.

1 tot 7 van de 104 resultaten